Taką sałatkę śledziową robił mój dziadek. Zamieniłam w przepisie jeden składnik
Jeśli kochasz połączenie śledzi i ziemniaków, ta sałatka jest tym, czego potrzebujesz. Są tu tylko klasyczne dodatki, chociaż ja zwykle rezygnuję z ciężkiej śmietany i zastępuję ją lżejszym, gęstym jogurtem naturalnym.
Jak zrobić sałatkę śledziową?
Oczywiście jeśli chcesz, możesz wykorzystać do zrobienia sałatki śmietanę – tak robił mój dziadek. Ja jednak uważam, że jogurt naturalny dobrze robi tradycyjnemu przepisowi i przy okazji odejmuje nieco kalorii całemu daniu. Do sałatki warto dodać musztardę francuską, a więc taką z całymi ziarenkami gorczycy, jeśli nie masz takiej – dodaj dowolną musztardę (mój dziadek najczęściej wykorzystywał te najbardziej popularne: sarepską albo stołową). Parzenie cebulki to z kolei patent, który sprawia, że jest nieco bardziej delikatna, a jednocześnie dzięki temu sałatka dłużej zachowuje świeżość. Wybierając ziemniaki do sałatki, zwróć uwagę na oznaczenia – powinny to być ziemniaki sałatkowe, które nie będą rozsypywać się podczas krojenia.
Przepis: Sałatka śledziowa
Prosta przekąska z dodatkiem śledzi.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 500 g śledzi typu matias
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 5 gałązek koperku
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNamoczone wcześniej śledzie pokrój w kawałki, ziemniaki i ogórki w kostkę, koperek posiekaj. Cebulę drobno posiekaj i na sitku zlej wrzątkiem. Wymieszaj składniki na sos: majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.
- Robienie sałatkiWrzuć do miski pokrojone składniki na sałatkę, dodaj sos i delikatnie wszystko wymieszaj.
Skład sałatki można nieco modyfikować. Zamiast kiszeniaków, możesz dodać ogórki konserwowe (wówczas można dać nieco mniej musztardy, chyba że lubisz ostre, octowe smaki). Do sałatki można wkroić także natkę pietruszki albo dodać pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach winne jabłko. Do sałatki śledziowej pasuje także tarty żółty ser.
Jak jeść sałatkę śledziową?
Sałatka śledziowa to przekąska, którą można jeść samodzielnie, bez żadnych dodatków. Możesz ją także podać z kromką chleba, nie zważając na to, że w składzie są ziemniaki (wiemy, że nie każdy akceptuje takie połączenie). To sałatka, która jest idealną przekąską na imprezy – można ją wówczas zaserwować w słoiczkach albo ułożyć porcje na liściach sałaty lub cykorii.